Poruchy příjmu potravy

 

Mezi nejznámější poruchy příjmu potravy patří mentální anorexie, mentální bulimie a psychogenní přejídání. O mentální anorexii mluvíme tehdy, dojde-li k úmyslnému snížení váhy o více než 10 %, BMI (body mass index) je nižší než 17,5 a dojde-li u dívky vlivem ztráty tělesného tuku k vymizení menstruace. Součástí poruchy jsou trvalé myšlenky na jídlo, tělesnou váhu a vzhled a pokřivené vnímání vlastního těla.

 

Mentální bulimie je psychiatrická porucha, při níž se střídají epizody přejídání se a zvracení ve snaze potlačit výživovou hodnotu snědeného jídla, porucha je doprovázena trvalými myšlenkami na jídlo a vzhled. Při této nemoci může mít dívka normální nebo mírně nízkou váhu, extrémní vyhublost není součástí poruchy.

 

Psychogenní přejídání se projevuje nadměrným příjmem potravy jakožto reakcí na stresovou situaci, která může být negativní i pozitivní, např. úmrtí blízkého nebo naopak narozeniny či svatba.

 

Poruchy příjmu potravy se nejčastěji objevují u dospívajících dívek, postihnout však mohou i dospělé ženy a velmi výjimečně se objevují i v mužské populaci. Rizikovou skupinou jsou i těhotné ženy a ženy krátce po porodu, které buď v minulosti měly problém s poruchou příjmu potravy, nebo mají potíže se smířit se změnami své postavy, které mateřství obnáší, a pomocí přísných diet mají snahu rychle dostat tělo a váhu pod kontrolu.

 

Kdy by měli být rodiče ve střehu:

Kdy by měli být rodiče ve střehu:

DĚDIČNÉ DISPOZICE: Pokud je v rodině výskyt poruch příjmu potravy, je zvýšené riziko rozvoje onemocnění. V současné době je poruchami příjmu potravy postižena „druhá generace“, tedy dcery matek, které se s potížemi v minulosti samy potýkaly. Rizikovým faktorem je i výskyt nějakého druhu závislosti v rodině.

ROLE PSYCHIKY: Anorexii propadají velmi často dívky se sklonem k perfekcionismu, dívky s vysokými ambicemi a dcery ambiciózních, na výkon orientovaných rodičů. U bulimiček je častým povahovým rysem impulzivnost a psychická labilita.

RODINNÉ OKOLNOSTI: Anorexií častěji onemocní dívky, u nichž v rodině vázne vzájemná komunikace. Objevuje se i u dívek z rodin, kde je přehnaný důraz kladen na prezentaci a zdravý životní styl.

SOCIOKULTURNÍ VLIVY: Mediální prezentace extrémně štíhlých až vyhublých modelek jako ideálu krásy, společnost zaměřená na štíhlost, zdravý životní styl, propagace diet a cvičení vedou k následné nezdravé identifikaci dívek s těmito hodnotami. Mezi rizikové faktory patří i profesní i volnočasové aktivity v oblasti modelingu, tance, gymnastiky apod., kde je kladen nepřiměřený důraz na dokonalý vzhled a štíhlost.